Dogma

1 / 7

Alexandra

The school layout is organized by the simplest and most primary geometric figure, the circle. In this way, the volume of the school is immediately recognizable, becoming a point of reference in a settlement devoid of any form of public space. The circular shape also avoids a too marked division of the site into differentiated parts, instead it preserves continuity in terms of perception and use between the open spaces surrounding the school, the newly planted ‘forest’ of trees, and the existing sports facilities. The school program is contained within a simple two-story volume, characterized by four large covered terraces on the first floor and a projecting circular roof. The canteen, the administrative and teachers’ area, the library, the special teaching classrooms, the ‘agora’ and the auditorium are located on the ground floor, while the classrooms are on the first floor. All the functions located on the ground floor are accessible from an internal distribution gallery, but also from the garden. In this way the library can be used beyond school hours by the local community or during the summer without necessarily opening the entire school building. The terraces and the large circular roof function also as a sunshade element, guaranteeing shading of the facade, optimizing the climatic performance of the internal space, and allowing – on warm days – the extension of the classes into the semi-open space of the terraces. 

Alexandra

Team

Pier Vittorio Aureli and Martino Tattara, with Celeste Tellarini, Vittoria Poletto

2023